tisdag, maj 31, 2016

En halvmarathonhelg i Hawke's Bay


Lördagen 14 maj har sedan före jul varit en uppbokad dag i vår kalender. De senaste månaderna har vi löptränat duktigt enligt schema, och jag har även lyckats träna bort en ömmande sena i hälen genom att springa mycket på gräs och mjuka underlag, samt köpa nya skor och ortopediska sulor. Helgen var alltså vikt för att springa en helt nyinrättad halvmaraton i Hawke's Bay, tillsammans med ett gäng från Bodywise (Gayle's företag) springgrupp. Totalt var vi ca 15-20 pers som tog oss ner till östkusten så här på senhösten. Några flög, men de flesta tog bilen, det är lite drygt 40 mil härifrån till Napier/Hastings, de två största orterna i regionen. Här har vi varit förut ett par gånger, bl.a. firat jul i Napier 2011. Hawke's Bay är ett av NZs främsta vinområden, och här går en av jordens förkastningslinjer (se bild ovan) vilket gör att regionen skakar lite nu och då. Som jag tidigare skrivit om totalförstördes Napier i en jordbävning 1931. Men den här helgen var det helt lugnt, och varmt! Napier visade sig från sin bästa sida när vi rullade in på fredagseftermiddagen, 20-25 grader och en ljum nordlig vind. Inte så illa för en månad som kan jämföras med november på andra sidan jorden.
Utsikt från motellrummet
Före start
Lördag morgon gick starten från en park utanför Hastings och sen sprang vi 21 krokiga km till vingården Sileni Estate. Hälften på asfalt och hälften på grus och gräs vid vinrankor och olivlundar. 
Fint, men ack så platt, varmt och förvånansvärt mycket motvind av någon konstig anledning. Jag tror att vi alla var överens om att vi blev lite uttorkade av värmen och vinden, jag blev t.ex. jättetrött efter 16km och såg mitt tempo sänkas betydligt de sista 5 km. När jag gick i mål var tröjan torr, knappast vanligt när man sprungit i nästan 2 tim. Som att springa i ett torkrum :-) Men hursomhelst, jag gick i mål på 1.52.59 och Mats 1.48.55. Vi är nöjda! Eftersom vädret var jättefint kunde vi hänga i solen i målområdet medan vi inväntade Craig som kämpade sig igenom en hel maraton, 42km. Han var verkligen TRÖTT! 

På eftermiddagen var det skönt att värma upp stela leder i vårt hotellrums jacuzzi med bubbelbad, det blev MYCKET bubblor! :-)

Mats passade även på att kasta sig i kalla havet efter loppet
Och desto nöjdare var vi på kvällen då jag hade bokat middag för hela gänget på NZs äldsta vingård, Mission Estate. Här var vi på en guidad tur 2012, och nu fick vi fylla på alla depåer med deras fantastiskt goda mat och vin. Dessutom utmärkt service! 
På söndagen var det dags för hemresa, men på förmiddagen passade vi på att besöka Hastings Farmer's Market, vilket ska vara en av de bästa i NZ. Kanske det, riktigt trevligt var det att strosa runt där i solvärmen och njuta av godsaker. 
Färska fikon... hur gott som helst
Det här är ett jättelikt Monty äpple,
en sort används framförallt för att göra äppelcidervinäger

Inga kommentarer: